15.000 FORINT FELETT INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁS magánszemélyeknek!
Eritrit, a "mindenes" cukorpótló

Eritrit, a „mindenes” cukorpótló

Az eritrit egy természetes cukoralkohol, gyakori eleme minden cukormentes diétának. Mik az előnyei? Miért érdemes használni? Valóban annyira egészséges, mint ahogy mondják? A cikkünkből minden kiderül!

Mi az eritrit?

Az eritrit vagy eritritol a cukoralkoholok osztályába tartozó, természetben is előforduló poliol vegyület. Az élelmiszergyártók által használt cukoralkoholok többségéhez hasonlóan ez is alacsony kalóriatartalmú édesítőszerként működik a cukormentes, vagy csökkentett cukortartalmú élelmiszerekben. Az eritrit mellett ilyenek a xilit, szorbit és maltit, amik megtalálhatók a természetben, főleg zöldségekben és gyümölcsökben. Az eritrit nagyüzemi körülmények között akkor keletkezik, mikor az egyik élesztő fajta glükózt erjeszt ki kukorica- vagy búzakeményítőből. A végtermék fehér, porszerű kristályok képében jelenik meg.

Különlegessége részben a kalóriatartalmában rejlik:

  • Asztali cukor: 4 kalória / gramm
  • Xilit: 2,4 kalória / gramm
  • Eritrit: 0,4 kalória / gramm

Bár az eritrit az asztali cukorhoz képest kb. 6%-nyi kalóriát tartalmaz, az édes íznek viszont 70%-át képes hozni.

Az eritrit jótékony hatásai

Az eritrit számos jótékony hatással bír, amellett, hogy szinte nulla kalóriát tartalmaz grammonként, ezért cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. A glikémiás indexe szintén nulla: nincs hatással a glükóz- és inzulin szintre. Több kísérlet is bizonyította, hogy nincs toxikus hatása sem állatra, sem emberre.

A legtöbb cukoralkoholt különleges kémiai szerkezete miatt a szervezet nem tudja megemészteni és változatlan formában érik el a vastagbelet, ahol az ott élő baktériumok fermentálják, melléktermékként gázt termelnek, ami puffadást és emésztési zavarokat okozhatnak.  Az eritritnek a nagy része viszont felszívódik a véráramba, mielőtt elérné a vastagbelet, ezért nem okoz puffadást. Nagyjából 90%-a kering a vérben egy ideig, majd kiürül a vizelettel.

Egyelőre nem ismert semmilyen mellékhatása, az eritrit biztonsággal fogyasztható. Mérések alapján a testtömegkilogrammonként 1 gramm elfogyasztását a szervezet tolerálni képes, mivel mindössze 10%-a jut el a vastagbélbe és rezisztens az ott élő fermentáló baktériumokkal szemben. Ennek ellenére valószínűleg panaszokhoz vezet, ha egyszerre nagyobb mennyiséget viszünk be a szervezetünkbe, hiszen semmivel nem jó hirtelen megterhelni a gyomrunkat! Ez viszont már személyenként változhat.

Az eritrit kiváló cukorhelyettesítő mindazoknak, akiknek metabolikus zavarai vannak, túlsúlyosak vagy cukorbetegségük miatt kell vigyázniuk a cukorbevitellel.

Érdemes azt is megemlíteni, hogy a kristálycukor fogyasztása lyukas fogakhoz és fogszuvasodáshoz vezethet, míg az eritritet használóknak ettől nem kell tartaniuk. A hagyományos cukorból a baktériumok energiát nyernek, így el tudnak szaporodni és roncsolják a fogakat. Az eritrit viszont nem bomlik le a szánkban, változatlanul kerül a bélrendszerünkbe, ahol a bélbaktériumok sem képesek bontani, ezért az emberek többségénél nem okoz puffadást és hasmenést sem. Néhány esetben azonban előfordulhatnak hasonló tünetek, ezért először mindig kis mennyiséggel próbálkozz!

Az eritrit-cukor arány: így használd sütéshez

Az eritrit édes íze a cukor édességének 70%-a. Ebből következik, hogy az édesítő ereje is gyengébb, ezért nagyjából 30-40%-kal többet kell belőle használni, mint a sima kristálycukorból. Arra is érdemes figyelni, hogy sütésnél kisebb mellékíz tapasztalható, amit egyénenként máshogy írnak le, de általában hideg, fémes ízhez hasonlítják. Ezt az ízt akkor érjük el, ha a sütési fok meghaladja a 160 fokot, ugyanis efelett elveszíti az édes ízét. Érdemesebb inkább ledarálni és porcukorként használni sütemények tetején. Vaníliás eritritet is készíthetünk vaníliás cukor helyett, egyszerűen egy vaníliarudat helyezzünk be az eritrites dobozba, így ez is nullakalóriás, bátran fogyasztható édesítőszer lesz.

Ha szeretnéd a hagyományos recepteket egy kicsit egészségesebbé tenni, akkor 4 evőkanál cukor helyett használj 6 evőkanál eritritet, vagy 1 evőkanál stevia-eritrit keveréket.

Eritrit vagy stevia: melyik a jobb megoldás?

A stevia vagy sztívia az eritrithez hasonlóan nem emeli meg a vércukorszintet, ezért ugyanolyan bátran fogyasztható. Elterjedését a második világháború utánra teszik, amikor globális cukorhiány lépett fel. Megjelenhet por, szirup vagy tabletta állagban is. Vigyázni kell vele, mert a stevia sokkal édesebb a kristálycukornál, ám az édes íz nem hasonlít a cukoréhoz. Ennek oka a növény levelében található egyik vegyület, ami egyedi ízt kölcsönöz a stevianak. A stevia por a legédesebb steviából készült termék, ami nagyjából 240-300-szor édesebb a kristálycukornál. Teljes mértékben alkalmas sütéshez is, ugyanis hő hatására nem bomlik le, és nem ad semmiféle mellékízt.

Eddig úgy tűnik, hogy a stevia lehet a jobb megoldás, legalábbis a sütéshez mindenképp. Fogyasztásánál viszont vigyázni kell, hogy bár a glikémiás indexe ugyanúgy nulla, de kalória- és szénhidráttartalma jóval magasabb: 100 grammra vetítve a stevia 72-73 grammot, míg az eritrit csak 1 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Eritrit vagy xilit: előnyök, hátrányok

A xilit vagy másnéven nyírfacukor régen valóban a nyírfa kérgéből lett előállítva, de ma inkább kukoricaszárból készítik. Édes íze megegyezik a cukoréval, így ha ezzel helyettesítünk, akkor pont ugyanannyi kell belőle, miközben kalóriatartalma és glikémiás indexe is alacsonyabb. Segít megelőzni a fogszuvasodást, ugyanis a szájban lévő baktériumok ezt sem tudják lebontani.

A xilit nagy hátránya, hogy sokaknál puffadást, hasmenést, emésztési zavarokat okozhat. Sütésre alkalmas, de kelt tésztákhoz nem megfelelő, mert gátolja az élesztőgombák működését, ezért a tészta nem lesz olyan puha és levegős, mintha hagyományos cukorral készülne

Kutyákra kifejezetten mérgező, ezért ha ezt választod, akkor házikedvencednek semmiképp se adj belőle!

Összeszedtük a három cukorpótlót és a kristálycukrot egy táblázatban, hogy könnyebben átlátható legyen:

 Kalória / grammGlikémiás indexÉdesítő erő (%)
Kristálycukor460100
Eritrit0,2070
Xilit2,412100
Stevia00230-300

Az eritrit ára

Vajon mennyit ér az egészség? Ha az ember elmegy vásárolni, és egymás mellé teszi a kristálycukor és az eritrit árait, akkor azt fogja látni, hogy az eritrit sokkal drágább, többszöröse a cukornak. Azonban a pénz csak az egyik tényező. Ha arra gondolunk, hogy mennyien szenvednek elhízásban és kettes típusú (azaz a rossz táplálkozásból eredő, szerzett) cukorbetegségben, akkor talán érdemes lehet az egészséges életmódra többet áldozni. A hatékony életmódváltás segíthet az egészségünk megőrzésében, ezáltal a gyógyszertárban és az orvosoknál otthagyott pénzünket inkább a megfelelő élelmiszerekre tudjuk költeni. Így a tudatos táplálkozással olyan életminőségbeli javulást érhetünk el, ahol megmaradhat a jó közérzet, és az erős immunrendszer.

Az eritrit ára a cikk írásának pillanatában 1500 Ft/kilogrammról indul, de bolttól függően ennél több is lehet. 

Gyakori kérdések

Mi az eritrit?

Az eritrit egy egészségesebb megoldás a cukor helyett. A hagyományos cukorral szemben nem ártalmas a fogaknak, nem hizlal és nincsenek mellékhatásai sem. Édességet tekintve 60-70%-a a kristálycukornak, ezért kicsit többet kell belőle használni. Sütéshez nem a legjobb választás, 160 fok az olvadási pontja, ahol hideg és fémes mellékízt eredményez a süteményekben.

Miért használunk eritritet a Majomkenyér finomságokban?

A Majomkenyérnél nagyon fontosnak tartjuk, hogy az édességek cukortartalmát csökkentsük, hogy minél egészségesebb formában tudjunk finomságokkal szolgálni. Tudjuk, hogy fogyasztóink számára fontos, hogy ne csak mentesek legyenek az édességeink, de cukortartalmuk is alacsonyabb legyen. Az eritrit használatával termékeink finomak és édesek maradnak, minden, egészségre káros mellékhatás nélkül.

ÜNNEPI IDŐSZAK KISZÁLLÍTÁSI MENETRENDJE