15.000 FORINT FELETT INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁS magánszemélyeknek!

Gluténérzékenyek rémálma: diétahiba

A gluténérzékenység egyetlen hatékony kezelési módja a szigorú, gluténmentes diéta, de a szabályok pontos betartása mellett is előfordulhatnak véletlen hibák, amelyek rosszabb esetben rémálomszerű élményeket okozhatnak. Bejegyzésünkben körüljárjuk a diétahiba okozta következményeket, illetve néhány hasznos tanáccsal is szeretnénk szolgálni a kellemetlen következmények elkerülése érdekében.

A diétahiba gyors és hatékony kezelése

Ha gluténérzékeny vagy, de véletlenül mégis glutén került a szervezetedbe, a tünetek enyhítése érdekében fontos, hogy igyekezz az alábbi teendőket együttesen – egészen a tünetek megszűnéséig – alkalmazni:

  • sok pihenés és bőséges vízfogyasztás, főleg, ha hasmenésed van,
  • széntabletta szedése a bélgáz-képződés és a puffadást ellen,
  • csontleves a sejten belüli és kívüli folyadékszint egyensúlyban tartása érdekében,
  • probiotikumok és gyulladáscsökkentő táplálékkiegészítők (pl. omega-3 zsírsav, gyömbér, kurkuma) szedése.

Amíg a tünetek nem múlnak el teljesen, könnyű ételek fogyasztása ajánlott, és ha már jobban érzed magad, sokat javíthat a közérzeteden a meditáció, a jóga, a séta vagy egy forró fürdő.

Mi a keresztszennyeződés, és hogyan kerülhetem el?

A keresztszennyeződés azt jelenti, hogy a gluténmentes étel gluténtartalmú élelmiszerekkel érintkezik vagy keveredik, ami ugyanolyan reakciót válthat ki gluténérzékenyek esetén, mintha gluténtartalmú ételt fogyasztottak volna. Ezért mindig szigorúan ügyelni kell arra, hogy főzés előtt kezet mossunk, és külön edényeket, eszközöket és tartókat használjunk a gluténmentes ételek elkészítéséhez és tárolásához, továbbá alaposan meg kell tisztítani minden felületet, ahol gluténtartalmú ételek voltak és használni fogjuk a gluténmentes étel elkészítése során.

Mit tegyek a diétahiba megelőzése érdekében?

Ha már megtörtént a baj, először is ne kárhoztasd magad, inkább igyekezz a tünetek enyhítésére és megelőzésére koncentrálni.

  • A glutén nem csak a nyilvánvaló forrásokban (pl. a kenyérben), hanem szószokban, öntetekben és feldolgozott élelmiszerekben is megtalálható, ezért ha csak teheted, válaszd a gluténmentes jelölésekkel ellátott élelmiszereket. Fontos, hogy a címkén szerepeljen, hogy az adott termék megfelel a helyi vagy nemzetközi előírásoknak, egyéb esetekben pedig vásárlás előtt mindig alaposan nézd át az élelmiszerek összetevőit, különös tekintettel az apró betűs részekre.
  • Érdemes bio, natúr vagy vegán boltokban körülnézni, mert ezeken a helyeken gondosan válogatott és szélesebb választékot találhatunk gluténmentes alternatívákra.
  • A gluténmentes étrend betartása, főleg gyermekek esetén, a családtagok számára is külön odafigyelést és energiát igényel, de egyszerűbbé tehetjük az életet, és sokat segíthetünk lelkileg is az érintetteknek azzal, ha többnyire olyan ételeket vásárolunk, és főzünk, amelyeket ők is ehetnek.

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a gluténmentes diéta sajnos az ünnepek és a szabadságok ideje alatt sem enged kivételt, ezért fontos, hogy ilyenkor sem szabad engedni a csábításnak – keress gluténmentes recepteket, kísérletezz velük, és fedezd fel a gluténmentes alternatívákat!

Hogy ne kelljen mások jóízű nassolását sóvárogva nézned, és mindig legyen nálad kéznél egy kis finomság – spájzolj be jó előre a Majomkenyér fincsi gluténmentes édességeiből!

ÜNNEPI IDŐSZAK KISZÁLLÍTÁSI MENETRENDJE