A méhek által a növények nektárjából vagy mézharmatból előállított méz kb. 18-20%-ban tartalmaz a növények által többszörösen megszűrt, tiszta vizet, 75-80%-os szénhidrát-tartalmának meghatározó részét a gyümölcscukor (fruktóz) és a szőlőcukor (glükóz) jelentik.
A főbb alkotóin kívül tartalmaz még:
- fehérjéket (1-1,5 %)
- vitaminokat (A-, B1-, B2-, B5-, B6- és C- és K-vitamin)
- ásványi anyagokat (0,1-0,3 %)
- természetes antibiotikumokat
- fontos enzimeket és aminosavakat, egyéb szerves anyagokat.
A szervezetünk megfelelő működéséhez szükséges 24 ásványi anyagból 22 valamennyi mézben megtalálható, ezen belül a magnézium- és kalcium tartalma magas. A vitaminok kisebb mennyiségben találhatók meg bennük, mint a zöldségekben és a gyümölcsökben, de mennyiségük a tárolás során sem csökken.
A méz jótékony hatása
Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír, többek között:
- antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő,
- fokozza a test vörösvérsejt működését,
- csökkenti a vérnyomást, serkenti a vérkeringést,
- kedvezően hat az izomzat és a szív működésére,
- pozitívan befolyásolja az emésztőrendszert,
- aktiválja az immunrendszert, erősíti a csontokat,
- gyógyító hatással bír légúti és májbetegségeknél,
- javítja a sejtek oxigén-felhasználását és a közérzetet,
- csökkenti a stresszt és a depressziót,
- segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet,
- fertőtlenítő anyagai gátolják a fogszuvasodás megindulását,
- kedvezően hat bőrbetegségek, fertőzött és égési sebek, illetve fekélyek esetén is;
- hatékonyan ápolja a bőrt.
Fontos tudni, hogy gyógyhatása csak a jól kezelt, nem melegített, nem manipulált, természetes eredetű méznek van.
Egészséges mézfogyasztás
A mézben lévő szőlő- és gyümölcscukor kalóriatartalma közel azonos a finomított cukoréval, de a méz lassabban szívódik fel, és kevésbé, de gyorsabban emeli meg a vércukorszintet.
A méz gyerekeknek 1 éves kor alatt, virágporra vagy annak valamely összetevőjére, illetve a méhcsípésre allergiás embereknek tilos.
Ajánlott napi mennyisége 100-150 gramm, cukorbetegek számára pedig kizárólag szigorú szabályok és betartott mennyiségi korlátok mellett fogyasztható. A mézet nyugodtan lehet forró italba keverni, de legfeljebb 35 °C-ig szabad melegíteni, mert a hatása csak így tud érvényesülni.
A méz és a vegán étrend
A vegán életmódról egy korábbi cikkünkben már részletesen írtunk, itt most csak annyit tennénk hozzá, hogy a méz ugyan nem tekinthető állati eredetű terméknek, a vegánok nagy része mégis kizárja az étrendjéből, mert szerintük az emberi fogyasztásra szánt mézek betakarítása már önmagában az állatok kizsákmányolásával jár együtt, mivel a mézet a méhek elsősorban tartalék-táplálékként, saját maguk számára gyűjtik.
A vegán filozófiát szigorúan véve tehát nem létezik vegán méz, de szerencsére vannak méz alternatívák, mint az árpa maláta szirup, a rizs-, a datolya és a juharszirup, a melasz vagy a kókuszpálma nektár.
Kóstold meg hozzáadott cukortól mentes vegán termékeinket, melyek között egészséges és finom szeleteket, bonbonokat, kekszeket és cookie-kat is találhatsz!