15.000 FORINT FELETT INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁS magánszemélyeknek!
Minden, amit a terhességi cukorbetegségről tudni kell

Minden, amit a terhességi cukorbetegségről tudni kell

A várandósság alatt természetes módon nő az inzulin iránti igény, ami a 27. héten kétszeresére, a 36. héten három-négyszeresére emelkedik, így az inzulinnal ellentétes hatású hormonok szintje megsokszorozódik a szervezetben, és emiatt az inzulin nem lesz képes bejuttatni a vérben keringő cukrot a sejtekbe. Mindennek következtében terhességi cukorbetegség alakulhat ki (gesztációs diabétesz), ami magas vércukorszintet okoz, és a terhes nők 2-10 százalékát érinti, de a legtöbb esetben csak a baba megszületéséig tart.

A terhességi cukorbetegség rizikófaktorai

 • 35 év feletti életkor,
 • genetikai hajlam,
 • szívbetegség,
 • korábban diagnosztizált gesztációs diabétesz,
 • policisztás petefészek szindróma (PCOS), vetélés,
 • magas vércukorszint, magas vérnyomás, magas koleszterinszint,
 • ikerterhesség, asszisztált reprodukcióval való fogantatás,
 • várandósság előtti inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség,
 • inzulinnal kapcsolatos egészségügyi probléma,
 • súlyfelesleg, mozgásszegény életmód, nem megfelelő táplálkozás.

A terhességi cukorbetegség jelei

A betegség általában tünetmentes, de amennyiben jelentkeznek, a terhességi diabétesz tünetei a következők:

 • homályos látás,
 • nagyfokú szomjúság,
 • erőteljes vizelési inger,
 • hüvelyi, hólyag- és vesefertőzések.

Terheléses cukorvizsgálat kismamáknál

A kezeletlen terhességi cukorbetegség a kismamára és a magzatra nézve is komoly szövődményekkel járhat, ezért a megfelelő vizsgálatok időben való elvégzése kiemelten fontos. A kismamák általános diabétesz szűrésére a várandósság 24-28. hetében kötelező jelleggel kerül sor, kivéve, ha a várandósság előtt inzulinrezisztencia állt fenn, vagy korábbi terhesség alatt a kismamánál kialakult gesztációs diabétesz, mert ilyenkor a vizsgálatokat már a 10-12. héten szükséges elvégezni.

A gesztációs diabétesz kezelése

Ha a terheléses cukorvizsgálat eredményei alapján az értékek csak bizonyos mértékig emelkedettek, akkor megfelelő diéta és életmód, illetve fokozott vércukorvizsgálat szükséges. Súlyosabb esetben inzulinpótlásra vagy egyéb vércukorszint-csökkentő gyógyszerre is szükség lehet. Amennyiben terhességi cukorbetegség áll fenn, feltétlenül fel kell keresni diabetológus szakorvost, hogy az egyéni étrendi és egyéb (mozgásterápia) kezelés a kismama és a magzat számára szükséges tápanyagokat és az optimális vércukorszintet biztosítani tudja. A terhességi cukorbetegség étrendről általánosságban elmondható, hogy az étkezési szabályok hasonlóak a 2-es típusú cukorbetegség diétás kezeléséhez: rendszeres, napi ötszöri étkezés, az energiatartalom és a tápanyagok összetételének pontos számítása, lassú szénhidrátok fogyasztása.

Szülés utáni nyomon követés

A terhesség során szerzett cukoranyagcsere-zavar normál esetben a szülést követően helyreáll, ugyanakkor növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ezért minden esetben újabb vércukor terheléses vizsgálatokat igényel, és rendszeres szakorvosi kontroll szükséges mind az édesanyánál, mind a gyermeknél. Abban az esetben, ha a diabétesz fennáll a szülés után is, vagy a babánál kóros eredményt mutatnak ki, illetve a kontroll vércukorterhelések eltérést mutatnak, diabetológus szakorvossal való konzultáció szükséges a megfelelő kezelés érdekében.

Egy baba érkezése a legszebb öröm az életben, de a várandósság során azért számos nehéz pillanat is adódhat, főleg akkor, ha mindennél jobban vágyunk egy kiadós nassolásra, de be kell tartanunk a szigorú étkezési szabályokat. Ezért meleg szívvel ajánljuk várandós kismamák és minden diétázó számára a hozzáadott cukortól mentes – természetes összetevőkből készült finomságainkat, ezeket bármikor biztonsággal fogyaszthatják kicsik és nagyok is. Legyen a Majomkenyér a napod egyik fénypontja!

ÜNNEPI IDŐSZAK KISZÁLLÍTÁSI MENETRENDJE