15.000 FORINT FELETT INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁS magánszemélyeknek!
Liszt alternatívák gluténérzékenyeknek

Liszt alternatívák gluténérzékenyeknek

Gluténérzékenység kapcsán gyakran találkozhatunk azzal a tévhittel, hogy a diéta megkívánja, hogy az ízletes süteményekről, kekszekről vagy palacsintákról végleg lemondjunk. Szerencsére épp ellenkezőleg, mert számos univerzális gluténmentes liszt és lisztkeverék, illetve meghatározott célra készült verzió is létezik (pl. gluténmentes kenyérliszt), amelyekkel kompromisszumok nélkül – ugyanolyan finom gluténmentes süteményeket lehet készíteni.

Fontos tudnivalók – tészta és receptek

A gluténmentes liszt a glutén hiánya miatt jobban ragad, de kevésbé nyúlik és dagad, illetve több vizet szív magába, ezért a sütésnél is több víz, sütőpor és zsiradék szükséges.

Érdemes kifejezetten gluténmentes receptekkel dolgozni, mert gluténmentes liszt esetén más arányokra és gyakran eltérő elkészítési módra van szükség, ezért kezdőként használj inkább gluténmentes sütemény lisztkeveréket, ami glutén-helyettesítőt is tartalmaz és amely biztosítja, hogy könnyen formázható legyen majd a tészta.

Gluténmentes lisztek – süteménysütéshez

Az alábbiakban egy rövid áttekintő következik azokról a gluténmentes lisztekről, amelyek süteményekhez, tortákhoz, palacsintához vagy kekszekhez is kiválóan használhatóak. Mindegyiket érdemes más gluténmentes liszttel fele-fele arányban keverni, hogy jól kiegyensúlyozott legyen a tészta íze és állaga.

  • Barna rizsliszt: finomra őrölt barna rizsből készül, teljes kiőrlésű lisztnek számít, kissé barnás színű, mogyorós ízű, B-vitaminokban, magnéziumban és mangánban, fehérjében és rostban is gazdag, így segíthet csökkenteni a vércukorszintet és a testsúlyt.
  • Gesztenyeliszt: szárított pörkölt gesztenye megőrlésével készül, sok benne az esszenciális aminosav, illetve B-vitamint, vasat, káliumot, foszfort és folsavat is tartalmaz. Könnyen kezelhető, zsírosabb, kissé barnás színű, jó illatú, karakteres ízű.
  • Kókuszliszt: szárított kókuszhús őrlésével készül, alacsony szénhidráttartalmú, rostban és fehérjében gazdag, segít a stabil vércukorszint kialakításában. Édeskés, kókuszos ízű, sok vizet vesz fel, több tojás és folyadék kell hozzá.
  • Mandulaliszt: őrölt mandulából készül, E-vitamint és számos ásványi anyagot tartalmaz (vas, magnézium, kalcium, kálium, réz, mangán). Diós ízt, omlós, puha, lágy és nedves állagot ad a süteményeknek, jó alternatívája lehet a zsemlemorzsának, sütésnél érdemes még egy tojást használni, hogy ne legyen túl sűrű a tészta.
  • Quinoa liszt: diós ízű, magas a rost- és fehérjetartalma, B-vitaminokat, C-, E-vitamint és ß-karotint is tartalmaz. Nedves, zsenge textúrát kölcsönöz a süteményeknek.
  • Zabpehelyliszt: finomra őrölt gluténmentes zabpehelyből készül, magas rosttartalommal rendelkezik, magnéziumot, káliumot, szelént és cinket is tartalmaz, sütésnél hasonlóan viselkedik, mint a búzaliszt, enyhe, diós ízű.

Kísérletezz velük bátran, hogy megtaláld személyes kedvenceidet, amihez szeretnénk figyelmedbe ajánlani hozzáadott cukortól mentes, vegán kekszmorzsánkat, amivel isteni sajttortát, almás bélest vagy csokis macaront készíthetsz!

ÜNNEPI IDŐSZAK KISZÁLLÍTÁSI MENETRENDJE