15.000 FORINT FELETT INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁS magánszemélyeknek!
A pálmaolaj készítése, felhasználása és hatásai

A pálmaolaj készítése, felhasználása és hatásai

A pálmaolaj a mindennapjaink része, és bár a neve alapján azt gondolhatjuk, hogy még egészséges is, sajnos nem így van. Megmutatjuk, hogyan készül a pálmaolaj, mire használják, és miért érdemes messziről elkerülni!

Mi az a pálmaolaj, és hogyan készül?

A pálmaolaj az olajpálma nevű, Afrikában őshonos növényből származik, a gyümölcsének héjából sajtolt zsiradék a pálmaolaj vagy másnéven pálmazsír. Nem szabad összetéveszteni a pálmamagolajjal, amit ugyanebből a gyümölcsből, de annak a magjából nyernek ki.

Mára a megnőtt piaci igények miatt Dél-Amerikában és Délkelet-Ázsia számos országában is vannak telepített ültetvények. Az olajpálma a sok csapadékot, megfelelő napfényt és párás körülményeket szereti, így főleg az Egyenlítő körüli sáv mentén lehet termeszteni. A lágy részből előállított, de még feldolgozatlan vaj nagyon sűrű folyadék, színét a karotinoidok adják, ezért narancssárgától a vörösesbarna árnyalatig ismert. Illata kellemes, dióra hasonlít.

Mire használják a pálmaolajat?

A pálmaolaj gyártása az elmúlt 50 évben elképesztő módon növekedett. Míg 1970-ben két millió tonnát termeltek ki, ez 2018-ra már harmincötszörösére nőtt, így 72 millió tonna pálmaolajat termeltek. Ennek 57%-át Indonéziában, 27%-át Malajziában. (Forrás: https://ourworldindata.org/palm-oil )

De hogy mire is használják ezt a rengeteg mennyiségű olajat?

  • A kitermelt pálmaolajak legnagyobb részét az élelmiszeripar használja fel: megtalálható a margarinokban, csokoládékban, pizzákban, kenyerekben és az étolajakban is.
  • Nagyjából a 71 millió tonna 27%-át fordítják ipari felhasználásra, például kozmetikai termékekben, szappanokban, mosó- és tisztítószerekben.
  • Kismértékben (5%) bioüzemanyagként használják közlekedésre, villamos- vagy hőenergia termelésre.

Természetesen ezek a számok országonként változnak, például Németországban a pálmaolajat nagyobb részben használják bioüzemanyagként, mint az élelmiszeriparban. Általánosságban a szupermarketekben kapható termékek nagyjából fele tartalmaz pálmaolajat.

A pálmaolaj tulajdonságai

A pálmaolaj előállítása nagyon olcsó. Az előfordulási helyén, illetve a telepített ültetvények országaiban alacsonyak a munkaerő és a szállítás költségei is, és szinte egész évben lehet termelni. Ha összehasonlítjuk a szójával, akkor ugyanannyi olaj előállításához a pálmaolaj esetében körülbelül tizedannyi földterületre, hetedannyi műtrágyára, 1/14-ed növényvédőszerre és 1/6 energiára van szükség. Ezen kívül a pálmaolaj nagyon jól ellenáll az oxidációnak, így sütésre is alkalmas, segít, hogy a sült termékek ropogósak legyenek, és hosszú eltarthatóságot biztosít.

Szobahőmérsékleten félig szilárd, így kenhetővé teszi az anyagokat. Szagtalan, színtelen, így nem változtatja meg az élelmiszerek kinézetét vagy illatát.

Milyen káros hatásai vannak az egészségre és a természetre?

Napjainkban egyre jobban kutatott terület a pálmaolaj hatása az egészségre. A WHO, és azon belül is a Rákkutató Intézet (IARC) kutatásai alapján a pálmaolajban található 3-MCPD észtereket azonosított a finomított pálmaolajban, ami valószínűsíthetően rákkeltő hatású az emberi szervezet számára.

A nyers pálmaolaj sem kifejezetten egészséges, mert sokkal magasabb a telítettzsírsav-tartalma, mint a többi növényi olajnak, ezért magas a kockázata, hogy szív- és érrendszeri betegségeket okozhat.

A természetre nagyon káros hatással van. A legnagyobb problémát a sokak által emlegetett erdőirtás okozza. 2019-ben az Európai Bizottság szerint az új ültetvények földterületének 45%-a korábban erdő volt. Az esőerdők kiirtása növényi- és állati fajok kipusztulását eredményezi, hiszen az olajpálma ültetvények az esőerdőkhöz képest csak negyedannyi állatnak tudnak élőhelyet biztosítani. Ezáltal több faj is a kihalás szélére sodródott, például a ködfoltos párduc, a szumátriai orrszarvú, vagy a borneói törpeelefánt is. A kritikusan veszélyeztetett fajok között vannak az orángutánok is. A három fajtából a szumátrai orángutánból alig 13.000 egyedet tartanak számon Szumátrában. (Forrás: https://www.iucnredlist.org/species/121097935/123797627)

Az esőerdők irtása felmérhetetlen következményekkel van a földi fauna fajgazdagságára.

A növényzetben is súlyos károkat okoznak az olajpálma ültetvények, mert az általuk használt földterület utána csupán kevés növény számára lesz alkalmas a megtelepedésre. Sajnos szinte teljesen kipusztul a természetes aljnövényzet, ezt túlnyomó részben a rengeteg műtrágya és növényvédőszerek használata okozza.

Ezen kívül a telepített ültetvények miatt az őslakos törzsek szülőföldjeiket elhagyni kényszerülnek, ugyanúgy, ahogy számos állatfaj is új élőhelyet kell, hogy keressen.

Van-e megoldás?

Az olajpálma egy rendkívül hasznos élőlény, hiszen, mint már említettük, földterületenként több olajat termel, mint bármelyik másik növény. A világ növényi olaj szükségletének 40%-át fedezi az összes növényi olaj előállítására használt földterület csupán 6%-án. Az alternatív olajok, amiket pl. szójából, kókuszból vagy napraforgóból nyerünk, 4-10-szer több földterületet igényelnének, amivel csak átterelnék a problémát a Föld más részeire, más élőhelyeket és közösségeket fenyegetne.

A fenntartható pálmaolaj termesztésre találták ki a Fenntartható Pálmaolaj Nemzetközi Kerekasztal (RSPO = Roundtable on Sustainable Palm Oil) rendszerét, amit 2004-ben indítottak. A tanúsítványt csak olyan területről származó pálmaolaj kaphatja meg, aminek termesztéséhez a földterületet nem kellett leégetni, illetve nem erdős terület volt. 2018 óta a tőzeges talaj használatát is kizárták a tanúsítványból. A WWF alapvető szükséges eszköznek tekinti a rendszert, ám a Greenpeace szerint sokkal szigorúbb szabályok kellenének. Mindenesetre törekvések vannak arra, hogy a pálmaolaj előállítása környezetbarátabb legyen, bár még csak a termelés kevesebb, mint egyötöde (19%) rendelkezik ilyen tanúsítvánnyal.

Több ország is kezdeményezte a fenntartható pálmaolajak támogatását. Az Egyesült Királyságban a pálmaolaj tartalmú termékeknek már több, mint 70%-a megbízható forrásból kerül be, és törekvéseik szerint ez eléri majd a 100%-ot.

Hogyan kerülheted el a pálmaolaj fogyasztását?

Eleinte nehezen. Sokan azt hiszik, a „bio” termékek vásárlásával már sokat tettek az ügy érdekében, de a bio nem jelenti automatikusan, hogy pálmaolaj-mentes! Mindig meg kell nézni az összetevőket. Vannak termékek, ahol külön feltüntetik, hogy nem tartalmaz pálmaolajat. Amennyiben szeretnéd teljesen elkerülni, akkor számolnod kell azzal, hogy az első pár vásárlásnál hosszabb időt töltesz majd az üzletekben, mire megtalálod a megfelelő, pálmaolaj-mentes termékeket.

Amennyiben nem leled az összetevők listáját, mert nincs feltüntetve, vagy nem találsz pálmaolaj-mentes terméket abból amit venni szeretnél, akkor lehet segítségedre az RSPO minősítés. A fenntartható pálmaolaj iránti fogyasztói kereslet nyomást gyakorolhat az élelmiszer- és kozmetikai cégekre, hogy csak tanúsított beszállítóktól szerezzenek be olajat.

Amivel még jelentősen csökkentheted a pálmaolaj-felhasználásodat:

  • Igyekezz, hogy csomagolásmentes termékeket válassz. Nagyon sok feldolgozott élelmiszerben van a pálmaolaj, ezért a friss áruk vásárlásával is ki tudod kerülni
  • A kozmetikumok összetevőit is meg tudod vizsgálni, hogy a jelenleg a háztartásodban talált tusfürdőt, sampont és egyéb szépségipari termékeket le tudd cserélni pálmaolaj-mentesre.
  • Ha étterembe mész, akkor jó tudni, hogy a Felelős Gasztrohős Alapítvány létrehozott egy térképet, ahol összegyűjtötték a Fenntartható Vendéglátóhelyek listáját. A minősítés egyik kritériuma, hogy pálmaolaj-mentesen működjön a vendéglátóhely.
  • Ha szeretsz kísérletezni, akkor érdemes lehet saját magadnak szappant és mosószert készíteni, hiszen így pontosan tudod, hogy milyen összetevők kerülnek bele.

Előfordulhat, hogy bármennyire szeretnéd, nem tudod 100%-osan kikerülni a pálmaolaj fogyasztását, de ne aggódj, mert már azzal is sokat teszel a Földért, hogy tudatosan vásárolsz, és igyekszel kerülni a pálmazsír tartalmú élelmiszereket és kozmetikumokat.

Érdemes tudni, hogy milyen néven találod meg a pálmaolajat a termékeken, mert több néven is előfordul:

Kernel (pálmamag)Palm fruit oilPalm oil kernel
PalmatePalmitatePalmolein
Palmityl alcoholGlyceryl stearateStearic acid
Palmitic acid (palmitinsav)Elaeis guineensisPalitoyl oxostearamide
Palm stearineSodium kernelateSodium palm kernelate
Palmitoyltetrapeptide-3Vegetable oilVegetable fat
Ethylhexyl palmitateCtyl palmatiteSodium laureth sulfate
Sodium lauryl sulfateEtyl palmitatSodium lauryl lactylate/sulphate

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi az a pálmaolaj? Hol termelik?

A pálmaolaj az olajpálma gyümölcs héjából sajtolt növényi zsiradék, amit pálmazsírnak is neveznek. Termelőterületei főleg az Egyenlítő mentén és környékén találhatóak, mert nagyon szereti a párás, esős éghajlatot.

Milyen hatással van a pálmaolaj a szervezetre?

A legtöbb zsiradék, hoz hasonlóan a pálmaolaj túlzott fogyasztása is egészségkárosodáshoz vezethet. A nyers pálmaolaj tele van telített zsírsavakkal, amik szív- és érrendszeri panaszokat okozhatnak. A feldolgozott pálmaolaj pedig tartalmaz egy valószínűsíthetően rákkeltő észtert.

Hol találok pálmaolaj-mentes kekszet és édességeket?

A Majomkenyér webshopjában nyugodtan válogathatsz, hiszen odafigyelünk arra, hogy minden termékünk pálmaolaj-mentes legyen.

Plusz egy tipp: mindig nézd meg a termékek összetevőit! Az RSPO listát vezet az általuk elfogadott cégekről és termékekről, amit itt találsz: https://rspo.org/members/trademark/trademark-products-gallery

ÜNNEPI IDŐSZAK KISZÁLLÍTÁSI MENETRENDJE