15.000 FORINT FELETT INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁS magánszemélyeknek!

A dietetikus válaszol: miért hasznos elolvasni az élelmiszercímkét?

A termékek gyártóit rendeletek kötik azzal kapcsolatban, hogy mit kell felírniuk a címkéikre. Ennek legfontosabb oka, hogy mi fogyasztók tájékozódni tudjunk a termék összetételével, tulajdonságaival kapcsolatban és igényeinknek megfelelően tudjunk választani a termék dömpingből. Ez azonban mit sem ér, ha mi nem élünk ezzel a lehetőséggel és levesszük a polcról az első terméket, ami „szembejön”. Az is gyakran előfordul, hogy bedőlünk a hangzatos reklámszövegeknek és csak egészségesnek tűnő termékeket veszünk a ténylegesen egészséges helyett. Nem elég, ha rá van írva a csomagolásra, hogy fitt, wellness, reform, mentes, vegán stb. Bizonyos fogalmakat csak szigorú szabályok mellett használhatnak a gyártók, de valljuk be, laikusként azt sem tudjuk melyek ezek, a pontos szabályokkal pedig végképp nem vagyunk tisztában.

Mi az, amit mégis érdemes figyelni?

  • a különböző piktogramokat, amik leginkább ételallergia, vagy cöliákia esetén lehetnek hasznosak. Nagyon hasonlóak minden termék esetében, például áthúzott búzakalász, vagy áthúzott tejes üveg formájában jelzik a mentességet.
  • az összetevők listáját, mivel egyrészt itt is jelzik valamilyen formában az allergén összetevőket (legtöbbször dőlt betűvel, vagy kivastagítva), másrészt az alapanyagok a mennyiségük szerinti csökkenő sorrendben olvashatóak, így azt is megtudjuk, ha például cukorból, vagy fehér lisztből van a legtöbb a termékben.
  • a tápértékekből szintén nagyon sokat megtudhatunk, ráadásul ez alapján tudjuk a legkönnyebben összehasonlítani a termékeket, ugyanis itt mindig 100 g vagy ml mennyiségre adják meg az információkat.

Bakk Brigitta
dietetikus


Ha tudni szeretnéd, hogy elég fehérjét fogyasztottál e ma, használd a Majomkenyér VEGÁN FEHÉRJE KALKULÁTORÁT.

Kérdésed van? Írj nekünk a majomkenyer@majomkenyer.hu email címre!

A Majomkenyér VEGÁN termékeit ITT találod.

ÜNNEPI IDŐSZAK KISZÁLLÍTÁSI MENETRENDJE

Iratkozz fel a hírlevelünkre és küldünk egy 10% kedvezményre jogosító online kupont!