15.000 FORINT FELETT INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁS magánszemélyeknek!

A dietetikus válaszol: mi tudhatunk meg a tápértékekből?

Amiket minden csomagoláson biztosan látni fogunk azok a következők:

  • energia (kcal/kJ)
  • zsír /amelyből telített zsírsavak
  • szénhidrát / amelyből cukrok
  • fehérje

Ezek az értékek minden esetben 100 g vagy ml termékre vonatkoznak, de ha szerencsénk van 1 adagra/darabra is kiszámolják helyettünk. Utóbbi leginkább kekszeknél, kisebb adagokra csomagolt élelmiszereknél hasznos, így sokkal könnyebben kalkulálhatunk velük. Ha figyelni akarunk a súlyunkra, ezek az információk elengedhetetlenek, de sok betegség esetén is figyelnünk kell bizonyos tápanyagok mennyiségére. Nem véletlen, hogy pont ezeket az adatok tartalmazza a kötelező felirat.

A magas vérnyomás, elhízás, szív- és érrendszeri betegségek sajnos népbetegségnek számítanak nálunk. Magas vérnyomás esetén mindenképpen érdemes figyelni a sótartalmat, ma már csökkentett sótartalmú élelmiszerek is megjelentek a piacon, általában sószóró piktogram jelzi ezeket. Ha valamilyen szívbetegségünk, koleszterin problémánk van, elsődlegesen a zsírtartalom, azon belül is a telített zsír („rossz zsír”) lehet érdekes számunkra. Minél alacsonyabb az adott élelmiszer telített és magasabb a telítetlen („jó zsír”) zsírsav tartalma, annál előnyösebb ezek fogyasztása.

A szénhidrát és a cukor mennyisége diabéteszben, inzulinrezisztenciában számolandó, így elengedhetetlen információ. Hasznos lehet ilyen esetekben a rost mennyisége is és bár nem kötelező, egyre több terméken, főleg az egészségtudatos vásárlókat megcélzók esetében már ezt is felírják a tápanyagok közé. Természetesen a fehérje, mint szintén fontos makro tápanyag is szerepel a csomagolásokon, ami különböző vesebetegségekben jelentős, vagy akár a növényi alapú étrend megfelelő összeállításában is hasznos.

Bakk Brigitta
dietetikus


Ha tudni szeretnéd, hogy elég fehérjét fogyasztottál e ma, használd a Majomkenyér VEGÁN FEHÉRJE KALKULÁTORÁT.

Kérdésed van? Írj nekünk a majomkenyer@majomkenyer.hu email címre!

A Majomkenyér VEGÁN termékeit ITT találod.

ÜNNEPI IDŐSZAK KISZÁLLÍTÁSI MENETRENDJE

Iratkozz fel a hírlevelünkre és küldünk egy 10% kedvezményre jogosító online kupont!