Az étrendünk összeállításánál mindig figyelembe kell venni a megfelelő fehérjebevitel biztosítását, mely különböző élelmiszerek együttes fogyasztásával érhető el abban az esetben, ha csak növényi fehérjéket fogyasztunk.
A fehérjéket a zsírokhoz hasonlóan állati és növényi eredetű fehérjeforrásokban is megtalálhatjuk. Mivel a növényi eredetű fehérjeforrások többsége nem komplett fehérjeforrás, vagyis bizonyos fehérjékből hiányos, tudatosan kell megválogatni az élelmiszereket, hogy azok kiegészítsék egymás fehérjetartalmát.
A növényi eredetű fehérjeforrások közül egyedül a szója számít teljes értékűnek, vagyis tartalmazza a szervezet számára szükséges esszenciális aminosavakat. Éppen ezért vegetáriánus, vagy vegán étkezés során a legjobban felhasználható, a húsok fogyasztásából bevitt fehérje helyettesítésére. A többi növényi eredetű fehérjeforrás kizárólagos fogyasztása (pl.: szárazhüvelyesek, gabonafélék) komoly körültekintést igényel az étrend összeállítása során. A különböző alapanyagok tudatos párosításával tudjuk a megfelelő fehérjéket biztosítani a szervezet számára, ezt nevezzük komplettálásnak. Nem szükséges minden étkezés esetében alkalmaznunk, de napi szinten vizsgálva a bevitt tápanyagokat, érdemes kompletten fogyasztani az összes esszenciális aminosavat, a hiányállapotok elkerülésére.
BAKK BRIGITTA
dietetikus
Ha tudni szeretnéd, hogy elég fehérjét fogyasztottál e ma, használd a Majomkenyér VEGÁN FEHÉRJE KALKULÁTORÁT.
Kérdésed van? Írj nekünk a majomkenyer@majomkenyer.hu email címre!
A Majomkenyér VEGÁN termékeit ITT találod.