VEGÁN KARÁCSONY: mi legyen a desszert?

Vegán sütemények esetében az egyik legnagyobb kérdés a tojás helyettesítése: mi fogja össze a sütit? mivel kenjük meg a bejgli tetejét? Miből készítjük el a vanília sodót?

Bár léteznek úgynevezett tojáshelyettesítő porok, ezek a termékek tojásmentesek ugyan, de nem feltétlenül vegán étrendbe illeszthetőek. Az egyik legismertebb vegán tojáshelyettesítő a lenmaglisztből készített zselés állagú keverék. Nincs is másra szükségünk hozzá csak 1 evőkanál lenmaglisztre és 3-4 evőkanál vízre. Jól keverjük össze, pár percet hagyjuk állni és már hozzá is adhatjuk a kevert süteményekhez tojás helyett. Kicsit lazábbá teszi és összefogja a tésztát, ezért kekszek, kevert piskóták, palacsinta esetében jól helyettesíti a tojást.

Hasonlóan tudjuk alkalmazni az útifűmaghéjat is. Sűrítésre is alkalmasak, de például a vanília sodó esetében mégsem ez jelenti a legjobb megoldást, mivel az eredeti szép sárga szín helyett inkább szürkés színű ételt kapnánk. A mindenki számára jól ismert keményítős sűrítés, vanília rúd és egy kis kurkuma segítségével viszont tojás nélkül is szuper vanília sodót készíthetünk.


Banános-csokis muffin (12 db)

Hozzávalók:
• 2 közepes méretű érett banán
• 0,5 dl narancslé
• 130 g teljes kiőrlésű hajdina liszt
• 20 g kakaópor
• 0,5 dl mandulatej
• 70 g eritrit
• 1 teáskanál fahéj
• 2 db nagyobb tojásnak megfelelő vegán tojás 2 evőkanál lenmaglisztből és 4 evőkanál vízből
• 75 g kókuszzsír felolvasztva
• 0,5 teáskanál sütőpor

Elkészítés: A banánt villával összenyomjuk, a vegán tojással, növényi tejjel és az eritrittel kikeverjük. A száraz alapanyagokat összekeverjük. Minden összetevőt tálba teszünk és elkeverjük, majd 12 db-os muffin formába kanalazzuk, amit szükség szerint kiolajozunk, vagy papír kosárkákkal kibélelünk. 160-180 fokos előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsül. Ellenőrizzük tűpróbával, hogy a muffin belseje is átsült-e.

Tápértéke 1 db-nak: 151 kalória, 3,9 g fehérje, 8,8 g zsír, 21,3 g szénhidrát, 2,6 g rost

Tipp: A vegán tojáshoz egy kis tálkában keverjük össze a lenmaglisztet és a vizet, majd pár percig hagyjuk állni, ezt követően keverjük a többi nedves alapanyaghoz.

BAKK BRIGITTA
dietetikus


Ha tudni szeretnéd, hogy elég fehérjét fogyasztottál e ma, használd a Majomkenyér VEGÁN FEHÉRJE KALKULÁTORÁT.

Kérdésed van? Írj nekünk a majomkenyer@majomkenyer.hu email címre!

A Majomkenyér VEGÁN termékeit ITT találod.

Kezdőlap » Blog » VEGÁN KARÁCSONY: mi legyen a desszert?