15.000 FORINT FELETT INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁS magánszemélyeknek!
TOP 10 gluténmentes étterem Magyarországon

Top 10 gluténmentes étterem Magyarországon 2022-ben

Egy amerikai tanulmány szerint a gluténérzékenység korunk népbetegségévé vált. Míg 10, vagy 20 évvel ezelőtt ritka betegségnek számított, mára majdnem minden 100. embert érint. Ha te is érintett vagy, ne búsulj: felkutattuk, melyek a leghíresebb gluténmentes éttermek Magyarországon, ahol jókat ehetsz! Lássuk 2022-as év, tíz legismertebb helyét!

Mitől gluténmentes egy étterem?

Aki ismeri a most divatos diétákat, az tudja, hogy ezek alapja valamilyen „ételcsoport-megvonás”. A glutén egy közülük, azonban sokak számára nem egy döntés, hanem intolerancia áll a mellőzésének hátterében. Szerencsére a konyhaművészet és a reformélelmiszerek piacának fejlődése magával hozta, hogy 2022-ben már számtalan lehetőségünk van akár gluténérzékenység miatt, akár diéta vagy egészségmegőrzés miatt kiiktatni a glutént az étrendünkből.

Olyan étterem kevés van, ahol csak gluténmentes a menü, ugyanis általában különböző „mentes” ételcsoportokat árulnak, így pedig magukhoz csalogatják azokat, akik nem esznek valamilyen ételcsoportot. Ezért gyakori párosítás, hogy egy étterem egyszerre kínál vegán, glutén-, tej-, olaj-, cukormentes, esetleg paleo ételeket. Ezeket pontos leírással jelzik, valamint odafigyelnek rá, hogy készítés közben se keveredjenek az ételek. Így hát a legtöbb gluténmentes étterem tökéletes választás, ha más speciális étrendet követő ismerősünkkel szeretnénk közösen enni. De melyek ezek a helyek?

Most lássuk, hol hova érdemes menni!

A legjobb 10 gluténmentes étterem Magyarországon

Budapest gluténmentes mekkája, a Drumpf Bistro

Nem véletlen, hogy a Teréz körút ennyire kedvelt a turisták körében. Egymás után sorakoznak itt a jobbnál-jobb kocsmák, klubok, bárok, na és persze éttermek. A Drumpf Bistro ráadásul nem csak gluténmentes, a konyhában emellett laktóz és finomított cukor hozzáadása nélkül készülnek az ételek. Hamburgerek, főételek, ételboxok várják az előételtől a desszertig a látogatókat. Az árak egészen szolidak annak ellenére, hogy Budapest belvárosában, a legmenőbb környéken falatozhat az ember! A hely erőssége, hogy az étlapon minden információ megtalálható, hogy milyen típusú allergént tartalmaz az adott étel, így bárki könnyedén megtalálhatja a számára tökéleteset.

  • Helyszín: Budapest VI. kerület, Teréz körút 9.
  • Telefon: 06 70 381 9456
  • Weboldal: https://drumf.hu/

Gluténmentes étterem Debrecenben – Free

Debrecenben, a Kossuth utcában található Free vállalta, hogy gluténmentes, akkreditált konyhájukkal a környék ételérzékenységben szenvedő lakói is hozzájussanak megfelelő minőségű, változatos és finom éttermi menühöz. Garantálják, hogy az asztaltársaság ugyanazt az ételt tudja fogyasztani, sőt, kérésre ugyanazt az ételt akár laktózmentesen is el tudják készíteni. A hely különlegessége, hogy nem csak helyben fogyasztásra, de rendelésre is készülnek ételek!

Gluténmentesen Balatonalmádiban, a Veganeeta Home-ban

Az egyik kedvenc helyünk nem csak a gluténmentességet tűzte ki célul; Veganeeta Home-ban (ahogy azt a neve is mutatja) az ételek vegán, 100%-ban növényi alapanyagokból készülnek. Ezt kiegészítendő ajánlanak menüt különböző intoleranciával küzdők számára is, legyen szó laktóz-, tej-, tojás-, vagy gluténérzékenységről.

  • Helyszín: Balatonalmádi, Baross Gábor út 2
  • Telefon: 06 20 222 9900
  • E-mail cím: veganeeta@veganeeta.com
  • Weboldal: https://veganeeta.com/home/

Gluténmentes étterem Szegeden: Zero Streetfood Restaurant

A szegedi Zero Streetfood-nak, a nevével ellentétesen egészen szofisztikált a konyhája. Ízlésesen kialakított menüsoruk van, amiben megvannak az alap kedvencek, ugyanakkor akár mézes-burgonyás, aszalt szilvával körített ínyenc finomságokat is kapni. A hely igazán jó választás a gluténérzékenyek számára is, hiszen minden náluk kapható étel gluténmentes, emellett az ételek többsége tej-és tojásmentes is. Ráadásul, ha a kívánt fogás nem található meg a menüben, a séf elkészíti, természetesen tej-és tojásmentes verzióban.

Gluténmentesen a Dunakanyarban? A váci Magorában igen!

A Főtéren, a barokk homlokzatok tövében található egy kiülős, de belső térrel is ellátott hangulatos étterem, a Magora, ami elsősorban szintén nem gluténmentes ételeivel hirdeti magát, ennek ellenére gluténérzékenységgel is bátran lehet itt fogyasztani. A Magora elsősorban vegán ételeket kínál, de számos gluténmentes étel közül is válogathatunk!

Gluténmentes étterem Győrben: Élelem Étterem

Az érzékenyek Győrben, az Élelem étteremben találják a „mentes” ízek javát. Itt egészen biztosan nem maradsz éhes! A minőségi vegán alapanyagokkal dolgozó Élelem Étterem egy franchise hálózat része, aminek különlegessége, hogy az évszakhoz, valamint az idényzöldségekhez igazodó menüsort is kínál. Az ételeik tényleg nagyon finomak, észrevétlenül kerülik ki azokat a bizonyos allergéneket

Édenkert Tatabányán

Tatabányán, az Édenkert Reform és Mentes Étteremben 2018 óta ehetnek a vendégek biztonságos és ellenőrzött körülmények között gluténmentes, reform, valamint vegán ételeket. A konyhájuk 100 százalékban gluténmentes alapanyagokkal dolgozik, ám a többi érzékenységre is fel vannak készülve. Büszkén hirdetik magukról, hogy bármilyen diétával kompatibilis a menüsoruk. Az Édenkertben megtalálhatók tej-, tojás-, cukor-, szójamentes, vegán és paleo-ételek is, ami pedig újdonságként szerepel: IR-barát ételek is fellelhetők a menüben.

Gluténmentes étterem Paks: FLAMÓ Glutén- tej- és cukormentes étterem

Pakson, a Flamó vidéki éttermekhez igazodva heti menüsorral dolgozik, és azt kiszállításra is vállalja a környéken. Az étterem nemcsak a legkiválóbb gluténmentes ételeket kínálja, de a különböző diéták követői is megtalálják a hozzájuk illő fogásokat a menüsorból, tejmentes és cukormentes ételek is készülnek a konyhájukon. A tudatos táplálkozás szerelmesei, ételallergiával és érzékenységgel élők számára a napi fő étkezéseket kívánják biztosítani, ám a „mentes” életmódot követők között a legnagyobb népszerűségnek, a desszertjeik örvendenek.

  • Helyszín: Paks, Kereszt utca 13.
  • Telefon: 06 20 5099 718
  • E-mail cím: flamopaks@gmail.com
  • Weboldal: https://flamoetterem.hu/

Szofika Desszertműhely Kecskeméten

Bár nem étterem, mégis muszáj megemlíteni a kecskeméti sütimenyországot. Ha valaki gluténmentesen étkezik, elég nehéz édességet találnia. Habár a legtöbb hely már kínál gluténmentes süteményt vagy fagylaltot, azonban sajnos legtöbbször nem túl széles a választékban. A Szofika Desszertműhely Kecskeméten egész kínálatát a gluténmentességnek szentelte, az itt készült sütemények, torták 100%-ban biztonságosak, itt egészen biztosan nem kell kompromisszumot kötni!

  • Helyszín: 6000 Kecskemét, Akácfa utca 28.
  • E-mail cím: info@szofika.hu
  • Weboldal: https://szofika.hu/

Szentendrén gluténmentesen? A válasz: Éclair’s Fine Bistro

Az Éclair’s Fine Bistro-ban, Szentendrén nem csak egy éttermet találunk. A bisztró közösségi térként is működik, séfje pedig a hazai gasztrovilág ismert figurája, Ekler Viktor. A nemrég nyílt étteremben kimondottan a gluténérzékenyek számára készült menüsorral kedveskednek az ételérzékenyek számára. Emellett a hely nem csak bizonyos alapanyagoktól, de a feszengéstől és a régi, elavult éttermi elvektől is mentes! Ide bátran velünk tarthat szeretett kutyánk, sőt a bisztró gyerekbarát is egyben, egy felszerelt játszósarokkal várják a kicsiket. Az éttermi élményen kívül akár főzőkurzusokra is lehet csatlakozni!

Gluténérzékenyként sem kell tehát lemondani a gasztronómiai élvezetekről – ezt a 10 éttermet mindenféleképpen érdemes kipróbálnod!

ÜNNEPI IDŐSZAK KISZÁLLÍTÁSI MENETRENDJE