Klasszikus újragondolva: gluténmentes, vegán és nagyon finom.
Hozzávalók (4-6 adag):
- 400ml kókusztej (konzerves, legalább 80%) – éjszakára hűtőbe téve, csak a felső, sűrű részét használva
- 2-3 Ek. édesítő (pl. agavé szirup)
- 140g kesudióvaj, vagy kesudió
- 60g mogyoróvaj
- ½ tk. Vanília őrlemény
- 1 csipet só
- 200-300g Majomkenyér vegán mogyoróvajas keksz
- 1 adag hosszú kávé
- 1 tk. Rum (vagy rumaroma) – opcionális
Elkészítése:
- A tiramisu krémhez habverő segítségével verjük habbá a kókuszkrémet, mad tegyük hűtőbe. A kesudiót használunk és nem kesudió vajat, akkor áztassuk be hideg vízbe éjszakára, vagy forró vízbe 1 órára, szűrjük le és turmixoljuk le a mogyoróvajjal, az édesítővel, a vanília őrleménnyel és a sóval együtt.
- Óvatosan forgassuk bele a kókuszhabot a kapott kesu-mogyoróvajba, majd tegyük hűtőszekrénybe éjszakára.
- Főzzünk le egy adag hosszú kávét és tegyünk bele a rumot. Áztassuk bele egyenként a keksz darabokat és fedjük be velük egy kb. 15×15 cm-es üveg tál alját (ha szükséges, el is törhetjük a kekszeket). Fedjük be a lehűtött krém ⅓ részével, majd szórjuk meg kakaóporral. Ismételjük meg ezeket a lépéseket még kétszer, majd az elkészült tiramisut tegyük hűtőbe éjszakára – vagy legalább 2 órára – a hűtőszekrénybe. A maradékot tároljuk hűtőszekrényben maximum 4-5 napig.