Barion Pixel

A dietetikus válaszol: mik az esszenciális aminosavak?

A szervezetünk optimális működéséhez a makro- és mikrotápanyagok megfelelő mennyiségű és minőségű bevitelére van szükség. A főbb tápanyagok a fehérjék, szénhidrátok, zsírok, ezek mindegyikét napi szinten fogyasztjuk a hagyományos étkezés során.

Speciális étrendek esetén azonban egyes élelmiszerek kiesnek a repertoárból, így akár bizonyos tápanyagok fogyasztása is beszűkülhet. Vegetáriánus, vagy vegán étrend esetében ez a tápanyag leginkább a fehérje lehet, mivel a növényi alapanyagokban a szénhidrát és a zsír is viszonylag nagy mennyiségben megtalálható. A fehérjéket úgynevezett aminosavak építik fel. Ezek között olyan esszenciális aminosavak is vannak, melyek nevüket onnan kapták, hogy a szervezetünk nem képes az előállításukra, vagyis külső forrásból, élelmiszerekből kell bevinnünk ezeket.

A növényi fehérjeforrások esetében nem minden esszenciális aminosav van együttesen jelen, ellentétben az állati eredetű fehérjeforrásokkal. A növényi étrend összeállításakor fokozottan kell figyelni a különböző források minél változatosabb fogyasztására, ilyenek például a szárazhüvelyesek, gabonafélék, olajos magvak, vagy a csicseriborsó és az ebből készült humusz is.

Házi humusz receptünket itt olvashatjátok – tápanyagértékekkel.

BAKK BRIGITTA
dietetikus


Ha tudni szeretnéd, hogy elég fehérjét fogyasztottál e ma, használd a Majomkenyér VEGÁN FEHÉRJE KALKULÁTORÁT.

Kérdésed van? Írj nekünk a majomkenyer@majomkenyer.hu email címre!

A Majomkenyér VEGÁN termékeit ITT találod.

Kezdőlap » Blog » A dietetikus válaszol: mik az esszenciális aminosavak?