Így egyél Barcelonában - Reggeli (l’esmorzar)

2014-11-11 13:01:59
Így egyél Barcelonában - Reggeli (l’esmorzar)
Nagyon szerencsésnek mondhatom magam: 3 egész napot, tulajdonképpen egy hosszú hétvégét töltöttem el Barcelonában, október végén. Csak pénteken áztam el igazán, volt olyan is, hogy teljesen kisütött a nap. A valóságos gasztro-utazás során volt alkalmam belekóstolni a katalán konyhába is.
A tipikus katalán reggeli végtelenül egyszerű és tökéletesen laktató. A Pa amb tomaquet friss paradicsomkrém fokhagymás pirítóson, olíva olajjal és kevés fűszerrel (egy félbevágott paradicsomot dörzsöljünk a fokhagymás pirítósra, majd csepegtessünk rá olíva olajat). Az erősebb gyomrúak ellenállhatatlan spanyol sonkát is tesznek a tetejére. Az édesebb szájúak kezdhetik ínycsiklandó pékáruval a napot (én croissant-ot ettem, és mennyei volt). Általában kávét (café amb illet – tejeskávé, tallat – kis csésze kávé egy leheletnyi tejjel, biberón – espressó és sűrített tej ), kakaót (cacaolat – kakaó), vagy frissen facsart narancslevet (suc de taronja natural ) isznak hozzá, kinek-kinek szokása szerint.

KBarcelona reggeli csokis croiss

Tapasztalatom alapján érdemes inkább rákérdezni, hogy melyik étel ’mentes’. Ha bizonytalanok vagyunk egy étellel kapcsolatban, a legjobb inkább rákérdezni, pl.: sin gluten? – glutén mentes? A legtöbb étlapon, amivel találkoztam, nem volt feltüntetve, ha valami mentes volt. Bár se spanyolul, se katalánul nem tudok, meggyőződésem, hogy sok olyan lehetőség volt, amik a speciális diétákat követőket is kielégítették volna.  A sin lactosa (laktózmentes) opció amit én választottam hétvégém során a zuma volt, amit a nap bármely szakaszában tudnék fogyasztani. (Erről pár mondaban alább olvashatsz is.)

Mindezeket ehetjük reggelizős helyeken, kávéházakban, vagy bárokban, de arra mindenképp gondoljunk, hogy mikor mi megéhezünk a reggelire, még nem biztos, hogy ezek a helyek nyitva lesznek, ezért ennek előző este mindenképpen járjunk utána. A spanyolok hétvégén 9 előtt nem nagyon merészkednek utcára, még ilyen finom reggelik kedvéért sem.

Pénztárcakímélő megoldás, ha saját magunk állítjuk össze a reggelit: magunk választjuk a sonkát, a sajtot, a kenyeret. Ha tehetjük, próbáljunk ki minél több új ízt, hiszen ez majd otthonra is adhat majd inspirációt.

KBacrelina reggeli - sonkás szendvics

A kiadós reggeli után jöhet a városnézés! Alább néhány csalogató kép a Sagrada Familia-ról. Azért csak néhány, mert képekkel nem lehet igazán bemutatni, hogy mennyire lenyűgöző. Be kell lépni a templomba, és engedni kell, hogy elkápráztasson. Gyönyörű, leírhatatlan élmény. Kihagyhatatlan, és megér minden sorban állást.

KBacrelona reggeli - városnézés - Sagrada Familia 2


KBarcelona reggeli - városnézés - Sagrada Familia 3

Egyik napon (najó, minden alkalommal, amikor megláttam, hogy kapható), ittam zuma-t. Ez általában frissen facsart gyümölcslé, vízzel, szénsavas vízzel higítva, ha túl sűrű. A piacokon jégágyon árulják, és isteni finom. Mivel nincs benne tej és hozzáadott cukor, a gyümölcs(ök) íze teljes erejükkel érezhetők. Kóstoltam kókuszos-áfonyás, szedres-banános, málnás, gránátalmás változatokat, valamint egy szimpla ananászosat is. Önmagában is elég, például tízóraira.

KBarcelona reggeli - zuma kóstolók
 


0 termék 0 Ft
  • A kosár üres