Emi szezonja - ünnep előtt medvehagymával

2014-11-19 16:31:56
Emi szezonja - ünnep előtt medvehagymával
Szombaton senki ne lóbálja az üres kis kosarát a piac irányába, mert ünnep lévén vélhetően sehol nem lesz nyitva. Függők mehetnek vasárnap ide oda, ha van a közelükben vasárnapi piac, de itt a remek alkalom arra is, hogy szemrevételezzük a mélyhűtőt, hiszen lassan beindul a szezon, kell a hely az új dolgoknak.
A medvehagyma zöldje harsog mindenütt, ha sikerül szert tenni rá, akkor remek krémlevest lehet főzni belőle. Én krumplival sűrítettem és tettem bele egy kevés spenótot, mert volt itthon. Egy kevés olajon megpároltam az apróra vágott csokornyi medvehagymát, egy apróra vágott krumplit, kevés szárított leveszöldséget, megsóztam felengedtem egy kevés vízzel, amikor megfőtt a krumpli belenyomtam a botmixert, krémesre mixeltem, szükség szerint higítottam. Kb 15-20 perc az egész. Gluténmentes, laktózmentes. Húsevők szórhatnak rá egy kis pirított húsos szalonnát, aki ehet sajtot, persze reszeljen rá nyugodtan azt is. Több spenóttal sűrűbbre készítve főzeléknek is el lehet készíteni, és egy tükörtojást is lehet csúsztatni a tetejére. S így jutottunk el a medvehagyma krémlevestől a medvehagymás spenótfőzelékig :)




Ritkán veszek, de nemrégiben szembejött velem egy csomag tortilla lap, hát hazavittem. Van kukoricalisztből készült változat is, így gluténérzékenység esetén is remek vacsoraalap lehet. Quesadilla, burrito készülhet belőle, de nem kell feltétlen a klasszikus receptek után menni. Egyszerűen megpirítottam kicsit a két oldalát majd megkentem egy kevés túróval és apróra vágott hagymával, tettem bele egy kis sonkát, félbehajtottam és még így is sütöttem kicsit. Én kontakt grillt használtam, de egy serpenyőben is éppen úgy elkészíthető. Kerülhet bele bármi, ami a hűtőben van, sonka, kolbász, sajt, pirított gomba, hal, mehet mellé saláta, én csak egy kis újhagymát karikáztam fel és meglocsoltam egy kis fehérbor ecettel. Tekerhetjük is salátával, pirított csirkemellel is.




Szeretem a barna csiperkét, ha látok általában veszek belőle valamennyit, ízesebb, karakteresebb gomba mint a fehér színű rokona. Szép nagy kalapokat válogattam és padlizsánnal, kecskesajttal, dióval, aszalt szilvával sütöttem össze. A gomba kalapjait és a karikára vágott padlizsánszeleteket először grilleztem egy kevés olajjal megkenve. A gomba kalapjába tettem az apróra vágott aszalt szilvát, diót és kecskesajtot, ezt befedtem egy padlizsánszelettel, amire tettem még egy vékony szelet sajtot, betoltam a sütőbe és kb. 200 fokon összesütöttem az egészet.




A gombát egyébként mindig papírzacskóban tároljuk a hűtő polcán és nem a zöldségrekeszben. A frissen vett gomba így egy hétig is eláll,de ha véletlenül műanyagdobozban vesszük, akkor mindenképpen mihamarabb ki kell venni és papírba áttenni. Lehetőleg vegyük kimérve és frissen .  A műanyag és a neylon nem tesz jót neki.

A karfiol és a spenót is jó páros lehet. A karfiolt kis rózsákra szedjük, forró olajon átpirítjuk, én római köménnyel és egy kis csípős kurkumás fűszerkeverékkel szórtam meg, egy kis vizet tettem alá, megpároltam roppanósra, hozzákevertem a spenótot, épp csak annyit pároltam együtt, hogy a spenót összeessen és már kész is. Köretnek éppúgy alkalmas, mint önálló fogásnak.

Az angol zeller is üdítő színfolt így tavasz tájékán harsány zöld színével és kirobbanóan friss ízével. Egyszerűen megpároltam egy kevés olajon a felkarikázott zellerszárat és adtam hozzá összetört diót. Lehet tejszínnel vagy tejfellel dúsítani, én tettem a tejfeles változathoz még nagyon apróra morzsolt diót. Egy szelet hal hal vagy csirke mellé karakteres íz bármelyik változat.

Nemrég kezdődött a böjti időszak persze sokan nem tartják, de jellegzetes étel ilyenkor a mákos tészta egy leves után.

Aki szeret kertészkedni , lassan elszórhatja a magokat a földbe, itt az ideje, hogy előbújjanak a földből a virágok, fűszerek, ha nincs kiskert jó lesz az az ablakban is, egy kis természetet így magunk köré varázsolhatunk. Kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem, cserépben is jól mutat, arról nem is beszélve milyen jó frissen leszedni és úgy felhasználni a konyhában.

Pilisi Emília

0 termék 0 Ft
  • A kosár üres