Emi szezonja - tavaszi ötletek

2014-11-19 16:33:46
Emi szezonja - tavaszi ötletek
Napszemüveg van, sapkasál már nincs, kezünkben a kis kosarunkkal andalogjunk csak szépen ki a piacra, egyre színesebb a látvány a pultokon.
Jönnek a laza levesek a repertoárba, sok zöldséggel, petrezselyemmel, tulajdonképpen bármilyen zöldséget összekombinálhatunk, abból nagy baj nem lehet. Én karalábét, zellert, sárgarépát, krumplit és egy kis hagymát megfuttattam olajon, majd tettem hozzá vizet, megsóztam megborsoztam és csomborral is megszórtam, a legvégén belevágtam egy csokor petrezselymet, tálaláskor pedig egy kis citromot facsartam bele. Friss is, könnyű is, napsütéshez való leves ez.




S persze egy jó sűrű krumplileves babérlevéllel, kicsit megpaprikázva, akár egy kis kolbásszal gazdagítva egy könnyű második fogás előtt tökéletes ebéd. Paprikás krumpli is lehet az asztalon, ha épp nem leves készül, valamilyen savanyúsággal. Én megpirítottam kicsit a felkarikázott kolbászt tettem rá egy kevés hagymát - ha a kolbász szárazabb akkor kerüljön alá egy kis olaj is - megszórtam paprikával öntöttem hozzá gyorsan egy kis vizet, hogy ne égjen meg a paprika beletettem a felkockázott krumpli, kicist sóztam s tetem még hozzá annyi vizet, hogy éppen ellepje. Mehet hozzá a savanyú uborka vagy az almapaprika, ki mit szeret és már lehet is enni.




Régóta kokettáltam a vízigesztenyével, ami egy roppanós vízi növény, semmi köze a gesztenyéhez bár alakjában hasonlít rá, a keleti konyhában használatos leginkább. Kókusztejes, vízigesztenyés kelkáposzta lett az ebéd. Karikákra vágott sárgarépát, vékonyan felcsíkokozott kelkáposztát pirítottam, gyömbért reszeltem rá, majd beletettem egy konzerv vízigesztenyét, a levének a felét, 1 doboz kókusztejet, annyi vizet, hogy leveses legyen s az utolsó 4-5 percben pedig egy adag sobatésztát főztem bele. A sobatészta hajdinából készül, s leginkább a japán konyhában honos, érdemes kipróbálni finom és gluténmentes is.

Maradt még a múlt hétről egy szelet füstölt vörös heringem. Heringes tócsni lett citromos, balzsamecetes mascarponéval. Lereszeltem egy krumplit, egy negyed hagymát, egy kis gyömbért, beleütöttem egy tojást, tettem hozzá lisztet és a csíkokra vágott heringet. Teljes kiőrlésű tönkölyt és ciroklisztet használtam hozzá. Összekevertem és forró olajon egy evőkanál segítségével kisütöttem. A mascarponéhoz tettem egy kevés balzsamecetet és citromot. Az egészet ráhalmoztam egy adag rukkolára, mehet bele retek, hagyma, petrezselyem is, és az egészet egy kis balzsamecettel érdemes meglocsolni. A tönkölylisztet helyettesíthetjük valamilyen gluténmentes liszttel a mascarpone helyett pedig lehet laktózmentes tejfölt joghurtot vagy citromos majonézt használni.





Néha desszert is kerül az asztalra, nekem volt olyan narancsom, aminek nem kezelték a héját vegyszerekkel így aztán ebből lett az édesség, karamellizált narancs csokoládékrémmel. A narancsot felkarikáztam és beletettem forró serpenyőbe a tetejükre szórtam egy kevés nádcukrot megfordítottam a másik felét is megcukroztam, hagytam picit pirulni kivettem a serpenyőben maradt karamelles cukorra rányomtam egy fél narancs levét. Ráöntöttem a narancsszeletekre. A csokikrém pedig úgy készült hozzá, hogy kakaóport, nádcukrot és mascarponét összekevertem, egy kis kerek kanállal szedtem ki megszórtam kakaóporral és a narancs mellé tettem.




Már bátran lehet ültetni ezt-azt a kiskertbe erkélyre, gangra, ablakba, kinek mi van otthon. Nekem mindig van kakukkfüvem, rozmaringom, mentám és illatos petúniám, hogy ne csak a hasamra gondoljak. Kezdődnek a fesztiválok mindenfelé, napközben már a teraszokon, parkokban is lehet ücsörögni.

Pilisi Emília

0 termék 0 Ft
  • A kosár üres