Emi szezonja - mert tavasszal főzni jó!

2014-11-19 16:35:26
Emi szezonja - mert tavasszal főzni jó!
Ha szombat, akkor piac, ezt kis kosarunk is tudja, így készül, hogy elbírja a heti harapnivalót hazafelé igyekezve. Virágzó fák, bokrok, sarjadó vetés, kinek mi jut az úton, mindegyik szép.
Színesedik a kínálat, ahogy a nap és a meleg növekedésre ösztökéli a növényeket. Hétről hétre újabb és újabb ízek, színek bukkannak fel, csak győzzük befogadni és bepakolni a kosárba.

Spárgát vettem, zöldet, friss volt és vékonyakat válogattam. A fehér zamatosabb, de most nem volt kedvem pucolni. Leves került az asztalra belőle. Krémleves. A spárga végét, ami fásabb, megfőztem hideg vízben, mégse menjen kárba, ebből lett az alaplé. A spárga fejét is levágtam, félretettem, majd nekikezdtem a levesnek. Kevés póréhagymával kezdtem, amit vajon pároltam. A spárga és a vaj jól összeillenek – persze aki nem eheti, használjon, kókuszt vagy más olajat bátran –, a póréra rádobtam a feldarabolt spárgát, összeforgattam, kicsit pároltam, sóztam, borsoztam, felöntöttem a spárgalével. Eztán a botmixerrel krémesre turmixoltam, beletettem a spárgafejet és a tejszínt. Kis lángon még hagytam, hogy összeérjenek, s kész is lett. Pirítóst is lehet mellé adni.




Sóskát is vettem, megosztó étel, de én szeretem. Simán főzeléknek is főtt krumplival, ahogy anyukám tálalta mindig. Vagy salátának, balzsamecetes vinaigrettel, hagymával, édes almával vagy céklával, sajttal. A cékla édes és a sóska savanykás íze jól illik egymáshoz a két színről nem is beszélve, hiszen fontos a látvány.




Sóskát főzeléknek újabban karamellizált nádcukorral szoktam főzni. Először karamellizálom a cukrot, ha felolvadt teszek hozzá egy pici vizet  (meleget) és egy pici tejszínt. Ezután rádobom a sóskát, amikor összeesett, turmixolom, teszek hozzá egy kis tejszínt és egy pici sót, ha szükséges még cukrot és már el is zárom a lángot. Kókusztejjel is finom. Én majdnem mindig krumplit főzök hozzá, ahogy a spenóthoz meg inkább tükörtojást eszem.

Pisztrángot is sütöttem, sütőpapírban. Csak becsomagoljuk a hozzávalókat, betoljuk a sütőbe és kivárjuk, amíg kész lesz. A végén le lehet venni a tetejéről a papírt, hogy piruljon egy kicsit a hal. Édesköményt vágtam a hal alá vékonyra. A pisztrángba pedig egy kevés fokhagymát, petrezselymet és citromot tettem és a tetejére is néhány karika citromot, mert a sült citrom finom. Kis olajat tettem a halra, sót és fehér borsot. 10 perc a papír alatt, 5 perc fedetlenül kb. 180 fokon. A citrom legyen kezeletlen, mert csak így tanácsos megenni a héját is.




Néha még ennyi idő sincs a főzésre, főleg ha nem szól időben a vekker és szaladni kell. Erre az esetre mindig van bent a munkahelyemen tészta. A hűtőben meg a kamrapolcon pedig mindig akad valami, amit rá lehet tenni a tésztára. Sajt, juhtúró, olívabogyó, kapri, házi paradicsomszósz, rukkola, olívaolaj, kolbász, sonka, pesto, na jó esetleg egy halkonzerv. Tésztára sok mindent tehetünk. S csak ki kell főzni a tésztát, addig pont össze lehet állítani a rávalót, összevágni, összekeverni, aztán mehet a tésztára, ehetjük is.

Szendvicset is lehet ebédelni, főleg ha mozgalmasabb a nap, egy szendvicset bárhol bekaphatunk, persze a legjobb valami napsütötte helyen.

A grillezett gomba és a mozzarella például kitűnő párosítás. A gombát grillen megsütöttem – akiknek nincs, kapja elő a serpenyőjét vagy tolja be a sütőbe. Amikor kész, mehet a két kenyér, bagett, ciabatta közé mozzarellával, rukkolával. Én még, egy kicsit összesütöttem a két grill lap között, így a mozzarella
kicsit megolvadt és a szendvics két oldala pedig ropogós lett. Persze a legjobb frissen, de ha vinni kell, hát vinni kell és később is finom.




A rongyos kifli sem csak a kávé mellé finom.  Almalekvárt kentem rá – ami nem cukorral készült –, enyhén füstölt friss sajt és rukkola került mellé. A sajt és a gyümölcs mindig jó párosítás és ha a lekvár csak gyümölccsel, esetleg még valamilyen fűszerrel készült, akkor az ugyanaz.

Fűszer pedig kell az élethez, ahogyan a friss ízek, zamatos gyümölcsök. Enni jót érdemes és jóízűen, fontos kelléke az életnek, nem szabad elbagatellizálni.

Pilisi Emília
Piaci mustra

0 termék 0 Ft
  • A kosár üres