Emi szezonja – kukoricázzunk mégis

2014-11-19 16:37:36
Emi szezonja – kukoricázzunk mégis
Kiskosár és kapucni (ha esne), aztán irány a piac.
Kukorica van, zsenge, édes csövek mindenfelé. Sóval, vajjal nagyon finom, persze lehet hozzá tejfelt is enni akár. Amikor nincs idő a vízben megfőzni, akkor a mikróba is be lehet tenni 3-3,5 perc alatt nagyságtól függően megfő. Rajta kell hagyni a kukoricahajat, és ha kész, akkor kicsit várni kell a pucolással, mert nagyon forró.

A kukoricát sütni is lehet, nem csak grillen, hanem serpenyőben is, de köretnek is megállja a helyét. S persze a sima főtt kukoricán túl is van élet.

Finom tésztához vagy salátának, keleti stílusban is feladhatjuk az asztalra. Salátához a főtt kukoricát levágjuk a csutkáról, összekeverjük paradicsommal, vékonyra szelt lilahagymával és kápiapaprikával, kevés olívaolajjal meglocsoljuk és mehet mellé a pirítós. ápia helyett használhatunk paradicsompaprikát is, azt is lehet kapni mostanság de a kaliforniai és éppen úgy megfelel. Mehet bele olajbogyó, sőt sajt is, ha úgy hozza a kedvünk. Spagettihez pedig olajon hagymát, paprikát, párolunk, hozzákeverjük a kukoricát és a spagettit. Tehetünk hozzá szójaszószt, gyömbért is és rizstésztával is összekeverhetjük.

Paradicsomból sok fajtát találunk a pultokon, érdemes kipróbálni melyik, milyen ízű. Édes kerek koktélparadicsomok a salátába, a vajas kenyérre is nagyon finomak. A luculust pedig meg lehet sütni kis fokhagymával megszórva és olajjal meglocsolva a legkisebb fokozaton 100-120 fokon, de kell hozzá jó négy óra. Megéri, mert nagyon finom. Ilyenkor lehet befőzni a lecsót télire, s amíg van, addig mindenféle formában az asztalra tenni, szalonnával, kolbásszal vagy anélkül, egyéb zöldségekkel, ahogy a többi nép is teszi.

Persze a paradicsomból szószt is főzhetünk télire vagy a töltött paprikához. A töltött paprika is lehet egy kicsit más, mint amilyen megszoktunk. A paprikákba egy kecskesajt krémes zabpelyhes keveréket töltöttem, majd apróra vágott paradicsomra tettem egy kis tepsibe. Adtam hozzá egy kevés fokhagymát, sót, s az újhagyma szárát felkarikázva, aztán még egy kis paradicsomlevet is öntöttem a tetejére. A töltelék pedig apróra vágott hagyma, kapribogyó, sajtkrém, vékonyra szelt cukkini, tejfel és zabpehely keveréke volt. Ami kimaradt töltelék, azt pedig gombóccá formáltam, adtam hozzá még egy kis zabpelyhet, hogy ne essen szét a szószban. Először lefedve, majd a végén a fóliát levéve róla megsütöttem kb. 180-200 fokon a sütőben.

A cukkininek is ezer arca van. Salátának, nyersen, párolva vagy sütve, de süteménybe is reszelve is finom. A zsenge vékony cukkiniből hamar megvan egy jó saláta, tehetünk bele hagymát, paprikát, paradicsomot, sajtot, olajbogyót, kapribogyót, ami éppen van otthon. Kevés olaj, ecet, egy kis só és már kész is van. Egy pohár hűs fehérbor vagy rosé pont illik is hozzá. A nagyobbakat megtölthetjük, vagy finom tésztaételt üthetünk össze hamarjában, ha nincs sok idő. Amíg megfő a tészta vagy a forró vízben megpuhul a rizstészta, addig a cukkini is megvan hozzá, csak felvágjuk a hozzávalókat, egy kis olajon megfuttatjuk és kész is.



A lila padlizsánt pedig egy tepsiben sütöttem meg, sajttal, paradicsommal és hagymakarikákkal. Szépen sorban egymásra tettem őket a tetejére reszeltem is a sajtból és betoltam a sütőbe.



Szilva, szőlő még dinnye is van. Persze azt nem tudjuk, hogy az eső miatt mi lesz a piacon szombaton, de biztosan akad azért mit pakolni a kosarunkba.

0 termék 0 Ft
  • A kosár üres