Emi szezonja – húsvét előtt, közben, után

2014-11-19 16:34:39
Emi szezonja – húsvét előtt, közben, után
Most igazán lóbálhatjuk kis kosarunkat a piacra igyekezve, hogy mindenféle finomsággal készülődhessünk húsvétra.
Kinek-kinek, ízlése, hite, elve szerint, torma, sonka, bárány, tojás, kalács kerül az asztalra valamilyen formában.

Sokféle sonkából lehet válogatni ilyenkor, kérdezzük az eladót, hogy kedvünkre valót pakoljunk be a kosárba. Ahol nem tudnak segíteni ott nagyon vásárolni sem érdemes.

A főtt tojáson kívül is van élet, csinálhatunk tojáskrémet, zsidó tojást pirítóshoz.  A sonka főzőlevéből később készülhet egy jó leves, krumpliból, babból, belefőzve a megmaradt sonkát, csülköt.

A reszelt torma mellett, majonézes, almás vagy tejszínes tormakrémet is kínálhatunk a sonka mellé. S ha húst nem eszünk, de halat igen akkor ahhoz igen jól illik a torma.




S persze most a húsvétra koncentrálunk, de más napokon is kell enni. Még azért várni kell az igazi tavaszi zöldség, gyümölcsrobbanásra, mindig abból főzünk, ami van. Már láttam spárgát, epret, de még nekem nem jött el az ideje. Lesz még olcsóbb és ízesebb.

Zöldséglevest gyakran főzök, szezon szerint mindig más kerül bele, most kelkáposzta volt az alap, sárgarépával, póréhagymával és gombával. Tulajdonképpen a gomba szára kerül bele, mert a gombafejeket megtöltöttem. Olajon átforgattam a zöldségeket kicsit és köménymagot is tettem bele, sokat, mert szeretem. Sóztam és felöntöttem vízzel, hamar meg is főtt. Tálaláskor lehet bele tenni petrezselymet, abból is mehet bele jócskán, már aki szereti.




Én szeretem a petrezselymet, a friss ízét, nevelek is mindig cserépben, hogy legyen. Ennek okán a gombafejeket tejszínes petrezselyemkrémmel töltöttem meg: 1 tojást kevés tejszínt, pici reszelt kemény sajtot, aprított petrezselymet összekevertem és beletöltöttem a sózott, borsozott gombafejekbe. Sütőben kb. 200 fokon megsütöttem.




A petrezselyem a sárgarépához is illik. A sárgarépát meg vajon párolva szeretem a legjobban. Most egy kis garam masalát és fahéjat szórtam rá, adtam hozzá pici vizet a végén tejszínnel gazdagítottam és petrezselymet kevertem bele. Nekem ehhez nem kell semmi még tükörtojás sem. Vaj helyett kókuszolajon is párolhatjuk, tejszín helyett pedig valami laktózmentes verzióval is dúsíthatjuk vagy elhagyhatjuk a tejszínt, s köretként adjuk.



Csicsóka meg múltkorról maradt a hűtőben, gondoltam, ha krumpliból lehet lepcsánkát sütni, akkor csicsókából is. Nekem nagyon illik a csicsókához a dió, ezért azt is törtem hozzá. Hajdinaliszttel készítettem, egy tojással és kisütöttem olajon a vékonyra lapogatott lepcsánkákat. Joghurtos, tejfeles, sajtos mártással önállóan is megállja a helyét, de köretként is adhatjuk. A hajdinaliszt gluténmentes, így az erre érzékenyek is bátran használhatják, de bármilyen más liszttel is készíthetjük.



Nem bírtam ellenállni és vettem egy jó húsos kápia paprikát múltkor, tudom, tudom még nincs itt a szezonja, de hát mit lehet tenni, néha a vágyak veszik át az irányítást. Sokszor megtöltöm mindenfélével, most is így lett, de nem a hagyományos módon, hanem úgy, hogy vastagabb karikákra vágtam és ezekbe tettem a tölteléket. Némelyikre még egy olívabogyót is tettem. A töltelék juhtúró, tojás és egy kevés cirokliszt keveréke volt. Hamar megvan, a sütőben pedig kb. 25 perc alatt megsül. A maradék juhtúrós keverékből pedig még egy kevés ciroklisztet hozzáadva csináltam egy kis ropogóst mellé. Összegyúrtam annyi liszttel, hogy formázható legyen, de még nem nagyon kemény és kis téglalap formákra gyúrva olajon kisütöttem. Amíg a töltött kápia sült, ez is kész lett. Madársalátával tálaltam.
A cirokliszt is gluténmentes, nem túl drága és önmagában, de más lisztekkel együtt is lehet használni.

Jön a húsvét, lehet tojást festeni, vagy elszaladni a locsolók elől az erdőbe kirándulás mímelve. Sok helyütt remek húsvéti programokat találni, faluhelyen városban – kinek mi van közel.

Pilisi Emília
Piaci mustra

0 termék 0 Ft
  • A kosár üres