Emi szezonja – halas falatokkal

2014-11-19 16:32:58
Emi szezonja – halas falatokkal
Talán már nem kell vitorlaként használni kis kosarunkat, hogy szélsebesen kijussunk a piacra, de a napszemüveg azért erősen ajánlott.
Rákaptam a halakra, persze tudom, nem mindenki szereti, de sokféle hal és tengeri herkentyű létezik, érdemes kipróbálni többfélét is! A halak se egyfélék, s árban is lehet találni olyat, ami nem luxuskategória.

Lazac és hering volt a héten az asztalon. Füstölt heringet vettem, amit salátának is el lehet készíteni. A heringet összekevertem lágy tojással és újhagymával, pirítóson felkockázott almával tálaltam. A lágy tojástól jó krémes, szaftos lesz. Remek vacsora, ér inni hozzá egy pohár fehér bort is.





Füstölt lazacot kemény tojással, újhagymával és majonézzel nagyon ajánlom, hamar megvan, csak felkockázzuk, csíkozzuk a lazacot – attól függően milyet vettünk – hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát, én megöntözzük egy kis balzsamecettel (én almaecetet használtam), hozzáadjuk a kemény tojást és a majonézt. És már kész is! A leghosszabb benne, amíg megfő a tojás, de addig összekeverjük a hagymát, a halat és az ecetet – legalább áll egy kicsit, jót tesz neki.

Lazacszeletet is vettem, mert épp akció volt. Ezt egyszerűen egy kevés olajon serpenyőben megsütöttem, sóztam és tekertem rá színesborsot. Először a bőrös felét pirítsuk meg kb 4-5 percig, majd megfordítva 1-2 percig kell sütni. Lehet hozzá salátát adni, pirított főtt krumplit vagy spenótos krumplit, párolt zöldséget.




A spenóthoz jól megy a rozmaring, kevés olajon megpirítottam a rozmaringot, majd megpároltam a spenótot (2-3 perc alatt összeesik). Én mascarponét is tettem hozzá egy keveset és összeturmixoltam krémnek. Hal mellé, vagy párolt csirkecomb mellé, de akár palacsintába is remek, MERT a főzeléken túl is van élet.





Maradt egy kis cukkinim, póréhagymám, gyömbérem, méz meg szójaszósz pedig mindig van a polcon. Kevés olajra tettem az apróra vágott gyömbért, rádobtam a felvágott cukkinit, póréhagymát megöntöztem szójaszósszal és adtam hozzá egy kevés mézet. Én rizstésztát csináltam hozzá, amit csak le kell önteni forró vízzel, pár perc és megpuhul. Össze is lehet keverni a zöldséggel, s ha van több időnk, akkor a rizs is éppolyan jó mellé.





A narancsot és a céklát szeretem együtt, jól kiegészítik egymást. A narancsos céklaleves pedig vérpezsdítő ebéd. Kókuszolajon megpároltam a felkockázott céklát, reszeltem rá gyömbért és narancshéjat, ráfacsartam néhány narancs levét, egy kevés vizet adtam hozzá, s amikor megpuhult, leturmixoltam. Narancshéjat csak akkor tegyünk az ételbe, ha nem kezelték a héját semmivel, ellenkező esetben inkább vegyünk készen szárítottat, s ha nincs narancs, narancslevet is lehet önteni hozzá.

S már ilyen szeles idők jártak, eszembe jutott Mary Poppins, aki a keleti széllel érkezik s nyugatival távozik, közben pedig mindenféle csodát művel. Egy jó nevetés az mindig kell! S most hogy ilyen szépen süt nap, ez egy okkal több arra, hogy felfelé görbüljön a szánk és elénekeljük, vagy meghallgassuk a Supercalifragilisticexpialidocious-t.

Pilisi Emília

0 termék 0 Ft
  • A kosár üres