Alacsony glikémiás indexű ételek: amit tudni akartál, de nem merted megkérdezni

2014-11-19 16:39:43
Alacsony glikémiás indexű ételek: amit tudni akartál, de nem merted megkérdezni
Mit mér a glikémiás index (GI)? Ez a viszonyszám azt mutatja meg, hogy egy élelmiszer vércukorszint-emelő hatása hogyan viszonyul a szőlőcukor vércukorszint-emelő hatásához. A GI-étrendben alacsony-közepes vércukorszint-emelő hatású ételek szerepelnek, így itt péksüteményeket, burgonyát, mézet, cukrozott édességek nincsenek benne, mivel ezek az ételféleségek hirtelen és magasra emelik a vércukorszintet, így fokozott inzulin-kiáramlást eredményeznek.
Miért érdemes elkerülni a fokozott inzulin-kiáramlást? Az inzulinnak (amiről sokaknak csak a vércukorszint csökkentő hatás jut eszébe) az anyagcserehatása a fogyókúra szempontjából igen kedvezőtlen. Ez a vegyület hívatott felelni a cukornak a vérből a sejtekbe juttatásán kívül, különböző anabolikus folyamatokért is, kiváltképp a zsírok raktározásáért.

Mi befolyásolja a glikémiás indexet (GI)? A megfelelő nyersanyag válogatáson kívül a megfelelő ételkészítési technológia. Tehát a magas rosttartalmú friss gyümölcsök, zöldségek fogyasztása megfelelő fehérje- és zsírtartalmú ételek mellett igen kedvező a vércukorszintre, így a fogyókúra kimenetelére is. S bár igaz ugyan, hogy a nagyon áhított csoda fogyókúra nem létezik, a GI diétával, különösebbbb koplalás és kalóriaszámolgatás nélkül érhetünk el tartós és folyamatos testsúlycsökkenést, miközben nem térünk át a mostanában egyre divatosabb alacsony szénhidrát, és magas zsír- valamint fehérjetartalmú diéták valamelyikére, melyek hosszú távon közel sem veszélytelenek.

0 termék 0 Ft
  • A kosár üres